• Strada Sergent Ilie Petre, Nr. 8A, Bl. 1, Ap. 11, Parter, Chiajna, Ilfov
 • 0762 11 81 38
 • Varicela la copii si complicatiile ei

  Varicela la copii si complicatiile ei

  Cu totii stim cum se manifesta si cum evolueaza varicela la copii, mai putin insa cunoastem ca uneori varicela se poate complica in evolutie, fie ca vorbim de copii sau de adulti.

  Complicatiile comune includ:

  • infectiile stafilococice si streptococice ale pielii si tractului respirator inferior, inclusiv otite medii,
  • pneumonii
  • complicatii neurologice : meningite aseptice, sindrom Guillain Barre
  • trombocitopenii (adica scaderea trombocitelor di sange cu risc de hemoragii)
  • artrite (inflamatii ae articulatiilor)
  • hepatite ‘inflamatii ale ficatului)
  • glomerulonefrite (inflamatii ale rinichilor) ,

  Nou-nascutii din mame cu varicela debutata cu 5 zile sau mai putin inainte de nastere sau la 2 zile post-partum, pot dezvolta varicela diseminata neo-natala, boala severa, cu potential de evolutie fatala, caracterizata prin leziuni hemoragice in ficat si in plamani.

  Care categorii de copii sunt la risc pentru a contacta varicela ?

  1.copiii care nu au avut varicela in antecedente
  2. copiii nevaccinati
  3. copiii cu imunodepresie (infectia HIV, leucemia, limfoamele, tratamentele cu corticosteroizi sau cu citostatice)

  Cine este la risc sa dezvolte o varicela severa ?

  1. Bebelusii nou-nascuti (primele 30 zile de viata), mai ales daca mama este seronegativa ,

  2. nasterea prematura ,inainte de 28 saptamani, creste riscul unui copil de a face varicela, deoarece transportul anticorpilor specifici anti-varicela (de tip IgG) se intampla dupa aceasta varsta de gestatie,

  3. graviditatea-femeile insarcinate au risc crescut de varicela severa, complicata cu pneumonie, mai ales,

  4. Corticoterapia in doze mari( doze echivalente cu 1-2 mg/kg/zi de prednisolon) pentru cel putin 2 saptamani, si chiar doze mai mici, administrate imediat inainte sau in timpul incubatiei.

  5. Cancerul- riscul de varicela severa fiind cel mai mare la copiii cu leucemie, 30% dintre acestia fac afectari viscerale in cadrul varicelei, iar 7% pot deceda.

  6. Starile de imunodeficienta- congenitala sau dobandita, mai ales defectele de imunitate celulara si nu cea umorala (mediata de anticrpi) sunt dovedite a creste riscul de varicela severa

  Date recente arata ca mortalitatea prin varicela a scazut considerabil de cand s-a inceput vaccinarea copiilor, astfel ca in SUA, numarul deceselor prin varicela la copii si adolescenti ar fi scazut cu 97% de cand s-a inceput programul de vaccinare din 1995 , iar in cazul adultilor vaccinati, studii corespunzatoare din aceeasi perioada au demonstrat scaderea cazurilor de deces cu 96%.Este cunoscuta predispozitia adultilor de a face forme de varicela mai complicate decat copiii, de aceea recomandarile noi propun vaccinarea inclusiv a adultilor sub 50 de ani .

  varicela

  (Imagine preluata de pe http://www.lefigaro.fr/assets/pdf/zona.pdf, care ilustreaza progresia reactivarii infectiei cu virusul varicelo-zosterian, in conditii de stres,oboseala, de scadere a imunitatii generale a organismului )

  Bibliografie:

  Varicella – Parang N Mehta, MD, Consulting Staff, Department of Pediatrics, Mehta Hospital, Surat, India, Archana Chatterjee, MD, PhD, Professor of Pediatrics, publicat in septembrie 2007,

  http://www.emedicine.com

  Leave a reply →

Photostream