• Strada Sergent Ilie Petre, Nr. 8A, Bl. 1, Ap. 11, Parter, Chiajna, Ilfov
 • 0762 11 81 38
 • Sfaturi pentru parintii veniti cu puii la vaccinat!

  Sfaturi pentru parintii veniti cu puii la vaccinat!

  Pentru preventia durerii la vaccinare, in Romania nu exista medicamente de gen plasturi sau creme de aplicat transdermic, asa cum exista in tarile occidentale. Norocosii isi pot cumpara din Franta, Italia, Polonia, Olanda, Germania, Anglia, America, Grecia specialitati de Emla creme 2,5% +2, 5%, sau Emla medicated plaster 25+25 mg. Plasturele sau crema trebuiesc aplicate cel putin 1 ora , de regula cu 1 ora inainte de manevra vaccinarii, iar timpul de aplicare a produsului variaza in functie de varsta bebelusului, maxim 1 ora la nou-nascuti pana la 3 luni si maxim 4 orela ceilalti copii.

  Unde se aplica produsul? Pe fata laterala in portiunea superioara a coapsei (la sugari si copiii sub 3 ani)sau a bratului (la copiii peste 3 ani varsta).

  Suctiunea non-nutritiva este un concept occidental de prevenire si tratare a durerii la nou nascut si sugarul mic, bazata pe nevoia fiziologica de suctiune a copilului mic. In Franta, exista mai ales in maternitati, la nou-nascuti la termen si la prematuri, dar si la sugari, obiceiul de a utiliza dozete de sucroza de 24%, in combinatie cu suctiunea unei suzete (pacifier in limba engleza), pentru analgezie in cursul manevrelor dureroase, inclusiv pentru vaccinari. In Romania,  se utilizeaza solutie de glucoza de 5-10-30%, cu eficacitate similara.

  La momentul vaccinarii, daca doriti, puteti alapta copilasul, aceasta ii va distrage un pic atentia si va plange mai putin de durere.

  La copilasii mai mari, intre 18 luni pana la vreo 4 ani, puteti incerca sa-i asezati in picioare sau in bratele dvs, cu un picior de o parte si de alta dvs, cu capul usor aplecat peste umarul dvs. Ii putem spune micului curajos ca va urma o mica intepatura de tantar, si gata! Il mai putem alina si daca ii atragem atentia cu un joc sau cu o mica figurina, in chiar timpul injectiei, dupa care il vom recompensa pentru curajul lui.

  Incercati sa fiti calmi, mamici si tatici, cand tineti in brate puiul sa vi-l vaccinez, caci el va simte frica, si asta il va face sa-i fie si mai tare frica, si va plange de 2 ori mai mult ….

  Inainte de a parasi cabineul doctorului, e bine sa asteptati 15-20 de minute, in sala de asteptare sau la locul de joaca amenajat pentru micuti la cabinet, deoarece in caz de reactie alergica imediata (situatie foarte rar intalnita in practica, dar mereu posibila dupa orice administrare de medicamente sau vaccinuri!!!) medicul sau asistenta sa poata interveni eficient si in timp rapid.

  Ce urmeaza dupa….adica acasa!

  Verificati temperatura copilului, de preferat pe cale rectala la sugari, cu un termometru , iar in caz de febra (temperatura egala sau superioara valorii de 38°C), propuneti-i sa bea apa, ceai, sau suc de fructe (in special copiii mai mari) in cantitati mici, de aproximativ 10-20 ml, si dese, pentru a mentine o buna hidratare.

  Nu va speriati, febra dupa vaccinare este foarte des intalnita, in primele 2 zile dupa vaccin este aproape o regula pentru copiii sub 2 ani, si ea devine mai rara la copiii mai mari, dar mereu posibila .

  Puteti utiliza medicamente pe baza de paracetamol sau ibuprofen, in functie de varsta si de greutatea copiluliu, si numai in absenta antecedentelor de alergie la aceste medicamente, dar este bine sa discutati cu pediatrul care v-a vaccinat puiul, pentru a evita erorile, mai ales cele de dozaj .

  Sunati pediatrul sau cel mai apropiat medic de garda cand copilul prezinta febra inalta, peste 40°C, care nu scade la paracetamol, alterarea starii generale, hiporeactivitate (adica copilul devine moale, somnolent, nu mai raspunde la stimuli, pare ca doarme),convulsii sau paralizie in zilele imediat urmatoare unui vaccin.

  Curaj!

  Redactat de Dr Genoveva HIASTRU, astazi 09.10.2013

  Leave a reply →

Photostream